MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Duminica Floriilor la Rasinari


Aici sărbătoarea începe cu două zile înaintea duminicii Floriilor,incă de vineri seara, când, după slujba Vecerniei, în cele trei biserici, copiii se spovedesc. Această activitate se continuă şi a doua zi dimineaţa pentru ca ,apoi, la momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, toţi copiii să se împărtăşască cu Trupul şi Sângele Domnului „spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”.
După-amiază, copiii se strâng la şcoală, formează un alai, în frunte aflându-se un tânăr îmbrăcat în costum naţional, având în mâini o cruce, urmat de alţi patru tineri ducând patru prapori. Întregul alai se îndreaptă spre centrul satului cântând versul lui Lazar.

Alaiul îşi continuă drumul până în marginea satului unde găsesc crenguţe de salcie din care fac mănunchiuri şi le împart celor trei biserici din sat unde a doua zi, duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, vor fi sfinţite şi împărţite credincioşilor, care apoi le duc la casele lor. Ca un gest de răsplată, copiii primesc din partea familiilor organizatoare câte un pahar de vin şi câte doi covrigi. In acest sat se pastreaza un obicei deosebit de frumos care, ar putea fi readus în actualiatate în toate localităţile cu ajutorul catehetilor din scoli...

La intrarea în Ierusalim, Iisus Hristos a fost întâmpinat de o mare mulţime de oameni. Văzându-l pe Domnul călare, mulţimea s-a însufleţit şi şi-a aşternut hainele în calea lui, presărând flori pe drum ca să fie cât mai solemnă intrarea în cetate. Cu ramuri de finic în mâini, poporul l-a întâmpinat cu bucurie, dovedindu.şi ataşamentul şi dragostea lor faţă de Alesul Părintelui ceresc. Toată mulţimea l-a aclamat cu însufleţire strigând: „Osana! Binecuvântat este cele ce vine întru numele Domnului! Binecuvântată este împărăţia tatălui nostru David, ce vine în numele Domnului! Osana, întru cei de sus” (Matei 11, 9-10), cuvinte adresate ca unui împărat pământesc. A fost una din rarele manifestări de recunoştinţă din partea celor ce s-au bucurat de multe binefaceri din partea Mântuitorului, izvorâte din nespusa sa iubire faţă de oameni.


Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro