MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Lazarelul, sambata invierii lui Lazar
Săptămâna dinaintea Floriilor este numită „a Floriilor”, ziua cand florile, plantele de orice fel incep sa-si dezvaluie virtutile magice. In aceasta zi, numită si „sâmbata lui Lazăr", se practică datina Lăzărelului, practică care aminteste de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

În aceeaşi zi erau şi Moşii de Florii, acum obişnuindu-se să se dea de pomană plăcinte, în amintirea unui Lazăr care ar fi murit de pofta plăcintelor. Tot in sambata Floriilor se face si parastasul lui Lazar. Atunci merg fetele impodobite cu coronite din salcie si canta si primesc oua pe care apoi le rosesc.

In zona de sud, in sambata Floriilor se mergea cu «Vaiul», care initial a fost un imn religios. Si tot asa mergeau fete impodobite cu salcie, cantau din poarta in poarta si primeau oua.

In sambata de dinaintea Floriilor exista obiceiul „Cantecelor de Pasti“. In aceste cantece se povesteste despre moartea si invierea lui Lazar, invierea care o anunta pe cea a Mantuitorului Iisus Hristos.

In sambata floriilor, colinda fetele mici, impodobite cu flori pe la cap si cu un baris in fata.Fetele canta despre moartea nefericita si despre inmormantarea unui tanar pe nume Lazar.Una din fete supranumita Lazarita se imbraca in mireasa.In cantec se spune ca acesta i-a cerut mamei sa-I faca azima si ea n-a voit; el s-a dus apoi cu oile la padure, s-a suit pe o creanga sa scuture frunze oilor, cand a inceput sa bata vantul si s-a rupt creanga, iar el a cazut si a murit.Cele trei surori ale lui, l-au gasit, l-au adus acasa, l-au scaldat in lapte dulce si l-au inmormantat. Uneori se face referire si la moartea logodnicei Lazarita.

Fetele umbla din casa in casa joaca si canta istorila lui Lazar: «Lazar, ma-ta te-a facut in zi mare de Florii/ Lazare. Lazare(...)». Lazar care a cazut si a murit. «Sangele l-a podidit si pe nas si pe gurita/ Parc-ar fi o garofita(...)». Lazar este luat, spalat in lapte dulce si ingropat. Procesul este cel vegetational pentru ca orice se pune in pamant iar invie. Este prezentat pe scurt tot procesul mortii, ingroparii si invierii lui Lazar. Totul este legat de procesul vegetational. Pentru ca tot ce este ingropat in pamant trebuie sa renasca. Fetelor care colinda li se dau oua.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro