MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
    in stil traditional
    suporti cu ou
  podoabe

cosulet de panusa cu ou incondeiat

Suport pestera cu ou incondeiat
Oua ornate in Germania, Elvetia, Belgia
Germania

In mormantul unei fetite datat din 320 dupa Hristos s-au descoperit oua inchistrite. Copiilor li se spune in Germania ca ouale de Pasti sunt aduse de iepuri si ascunse ca sa le gaseasca ei.
In Salzburg este datina ca fata sa dea dragutului ei, la Pasti, trei-noua oua rosii. In oua de Pasti se trimit declaratii de dragoste.
Oul este golit de continut, sufland in el, acoperit cu ceara colorata rosu sau albastru si impodobit cu flori de copaci. Inauntrul oului se introduce un betisor, in jurul caruia este rulata o fasie ingusta de hartie cu o dedicatie.
In Baden, de Pasti, copiii se duc la nasii lor si primesc in dar oua rosii.
La Wenzi, in timpul Pastelui, se pune pe masa un fel de vartelnita pe ale carei capete se fixeaza cate un ou de Pasti, inchistrit cu arta, iar in Saxonia se obisnuieste a se fixa de tavan un stelaj in forma de cruce , de care atarna oua artistic pictate.
Ouale rosii sunt simbolul fertilitatii. Cojile se ingroapa sub usa grajdului, peste care calca gainile. Cand iese primavara la arat lucratorul trebuie sa treaca pe lânga un paner cu oua, simbolul fertilitatii.
De aceea si in semanatura se ingroapa oua sau coji de oua. In primul si ultimul snop ce se recolteaza se leaga un ou de Pasti, pentru ca pamantul sa dea roade multe si sa alunge vrajitorii care ar putea sa le vatameze.
Cand se scot primavara turmele de vite la pascut, trec peste oua imprastiate pe pamant. Cand un copil intra pentru prima oara in casa unui cunoscut capata in dar un ou de Pasti, cu care i se atinge gura ca sa poata vorbi frumos. Daca cineva s-a ratacit candva in cursul anului, trebuie sa se gandeasca cu cine a mancat primul ou sfintit de Pasti si va nimeri drumul.
In Germania se zice ca daca lasi sa se cloceasca un ou de Pasti, atunci puisorul are cap de iepure. Cele dintai oua daruite de nasi si desenate cu o barza trebuie pastrate, caci, daca unul se sparge, copilul nu ajunge la batranete

Elvetia

In valea Emmenthal, in Zug si partial in Lucerna se crede in popor ca ouale de Pasti sunt ouate de cuc. Se mai crede ca ouale de Pasti sunt aduse de iepuri, si copiii pregatesc din primele flori ale primaverii , cate un cuib destinat pentru a se depune ouale. Ouale de pasti, ascunse prin livezi, sunt cautate cu ravna de copiii, obicei care, intr- o vreme era numit “vanatul iepurelui de Pasti”.

Belgia

Pe langa ouale rascopate se fac si oua de ciolata ornate cu forme de zahar. La inceputul secolului XIX se povestea ca era, in turnul bisericii Sainte-Marguerite, la Liege, o cioara care, in noaptea de Vinerea Mare, oua un ou de aur in podul uni locuitor din parohie. In modul acesta se explica izvorul unor anume imbogatiti si fiecare isi lasa cateva ferestre neinchise in noaptea aceea.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro