MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
    in stil traditional
    suporti cu ou
  podoabe
Incondeierea oualor in Cehia, Slovacia, Polonia si Rusia
Cehia si Slovacia
“Pe cand Domnul Iisus Hristos si cu Sf. Petru umblau pe pamant, au ajuns la o casa si au rugat-o pe gospodina sa le dea o bucatica de paine. Insa, fiindca ea n-avea nici o bucatica in toata casa, si fiindca drumetii se plangeau ca le este tare foame, femeie, buna de inima cum era, neavand alta ce sa le dea, se duce la cuibare, de pe care tocmai sarea o gaina, lua cateva oua, le puse in spuza sa se coaca si cu ele astfel a ospatat calatori.
Dupa ce acestia plecara, femeie se pleca sa stranga cojile de pe jos, cand colo nu erau coji, ci bucati de aur. Zadarnic a mai incercat femeie sa reediteze faptul, dar a doua oara cojile de oua nu s-au mai prefacut in bucati de aur. Totusi, in amintirea acestei intamplari, ai alte gospodine au luat obiceiul sa fiarba oua si sa le ofere musafirilor”.
Ouale pictate se insira pe ata ca margelele. Fetele scriu pe oua versuri pentru iubitii lor: “Acest ousor o daruit din inima. Cui daruiesc oul, pe acela il iubesc”.

Polonia

Ouale se inchistresc in timpul primaverii. In unele regiuni incondeierea se face de la jumatatea postului pana la Duminica Floriilor, iar in altele pana la Inaltare.
In credinta si ritualul poporului, oul incondeiat este puterii renascande a naturii, invierea ei. Oul poseda puterea de purificare si apara de duhurile rele. Colorarea si desenul ornamentat potenteaza proprietatile oului.

Rusia

Intr-un manuscris vechi este osandit un calugar care refuza sa manance la masa Pastilor, oua rosi. Faptul ca se abtinea de la a manca oua si branza (pasca) era socotiti ca antiapostolic.
In veacul al X-lea, un regulament bisericesc spunea ca “egumenul manastirii trebuie sa imparta oua calugarilor zicand “Hristos a inviat!””
In Duminica Tomei, la rasaritul soarelui, fetele se urca pe un deal mai înalt si se aseaza in cerc. Una din ele iese in mijlocul cercului, tinand in mana pasca si un ou de Pasti. Indreptandu-se spre rasarit, spune o rugaciune si apoi invoca primavara: “Primavara frumoasa, bine ai venit. Ce mi-ai adus? Vara frumoasa?”.
Dupa credinta populara ruseasca, un soarece care a mancat o faramita dintr-un ou sfintit de Pasti s-a transformat in liliac.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro