MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
    in stil traditional
    suporti cu ou
  podoabe
Oua incondeiate in Ucraina, Bulgaria, Ungaria...
Ucraina

Ouale incodeiate in Ucraina seamana foarte mult cu cele din Romania. Se pare ca traditia a mers de la noi la ei datorita faptului ca obiceiul incondeierii oualor a venit o data cu crestinismul adică din sudul Europei spre nord. Se păstrează si numele obiectelor reprezentate, insa sub toate se ascunde zvastica.

Masa de Pasti se infrumuseteaza cu oua. In unele parti ale Ucrainei ouale se duceau la sfintire curatate de coaja, ca nu cumva coaja sfintita sa cada sub picioare.

Rudelor li se trimit oua ca felicitare de Pasti. Primul ou de felicitare se păstrează un an intreg. Fetele daruiesc câte doua oua incondeiate logodnicilor.

Bulgaria

Pasca pregatita de bulgari se numeste velidnik si se face astfel: pe un fel de paine pun cinci oua si o ung cu ou ca sa capete luciu. Peste oua se incruciseaza doua linii subtiri de aluat.

In anumite regiuni se fac doua astfel de paini, una cu un ou si alta cu sapte, dintre care una se păstrează la icoana 40 de zile.
Si bulgarii se pazesc sa nu calce coaja de ou. Ouale se vopsesc in Joia Mare.
Oul ouat in aceasta zi nu se mananca, ci se aseaza la iconostas. Este bun pentru multe leacuti si apara de grindina. Oul din Joia Mare, care a stat tot anul la iconostas, slujeste pentru a prezice viitorul.

In Joia Mare se sparge acest ou si, daca el este plin, are sa fie casa imbelsugata in orice imprejurare, iar daca este gol, are sa fie un an rau. Daca e imputit sau viermanos, n-are sa fie deloc bine.

Ungaria

Deosebirea intre modelele unguresti si cele romanesti consista nu numai in motivele de ornamentatie, dar mai batatoare la ochi este deosebirea de colorit, de combinatii de culori.
La noi si la popoarele slave toate modelele au nume, dupa asemanarea cu diferite obiecte cunoscute de popor, motivele ornamentatiei unguresti in care predomina galbenul si rosu pe fond negru, sunt produsul unei fantezii: motive geometrice, diferite furze sau subiecte rurale: stoguri de fanm case, fantani cu cumpana, calareti, inimi aprinse, pinten inconjurat de lauri, femei cu cosuri cu oua in mana.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro