MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Ursitoarele
Dupa nastere, in traditia populara, fiecare copil isi primeste destinul de la ursioare. Ele sunt fiinte magice, surori cu ielele pe care nimeni nu le-a vazut si prea putini le-au auzit. Un lucru e sigur ceea ce sortesc ele, intotdeauna se indeplineste.

Cat e tara de mare tot atat de multe povesti sunt. Parerile sunt impartite de la o zona la alta.

In Moldova unii oameni spun ca sunt trei ursitoare, altii sapte, altii noua sau doisprezece, in Transilvania s-ar auzi de trei, sapte, noua sau unsprezece ursitoare sau uratori, urzatori. Cei din Oltenia sunt mai precisi, ei cred ca sunt trei ursitoare sau zane, toate femei, una mica, alta mijlocie si una mare. Dar nimeni nu poate fi foarte sigur deoarece nu au fost vazute.

Ele vin noaptea, in camera copilului si a mamei sau la fereastra. Unii spun ca ar veni in prima zi, altii in a treia zi iar altii estimeaza ca in prima saptamana de la nastere.

Pentru a ursi de bine, se pune o masa bogata. In Moldova se pune paine, apa, faina, castron de pamant cu malai, grau, busuioc, zahar, sare, ulei, dulceata, mancare, creion, carte, bani. In Transilvania se pune apa, vin, rachiu, prajituri, seminte,ceapa, paine, colaci, bani, creion, carte etc.

Oltenii gazduiesc cel mai bine pe ursitoare. Asaza la fereastra o masa rotunda cu trei picioare; trei scaune, trei farfurii cu tot atatea linguri si trei pahare cu apa rece neinceputa. In mijloc se asaza o azima unsa cu miere si care are incriptionate trei cruci, facuta de o fetita curata. Pe masa se mai pun trei cepe, bususoic, sare, zahar, vin, tuica, panza, carte, paine, bani, stergar, lana, etc. Sub masa se pune e galeata cu apa neinceputa pentru ca a doua zi sa scalde copilul in ea.

Ursitoarele vin la ora 12. Ursitoarea mare spune de ce are parte omul, daca e vesel, are viata lunga etc; ursitoarea mijlocie (Moartea) urseste de rau iar cea mica (Soarta) tot ce e bun s-ajunga copilul.

In noaptea cu pricina in camera doarme mama cu copilul si moasa. Usa se lasa descuiata pentru ursitoare altfel de infurie si ursesc de rau. Toti se culca pe mana dreapta, pentru a-si aminti ceea ce au visat. Visul mamei este foarte important deoarece intotdeauna se adevereste. Dimineata, azima este rupta in trei bucati, care se dau la trei copii sanatosi si au parintii in viata. Restul se dau de pomana. Banii sunt luati de catre moasa. Aceste traditii se tineau cu sfintenie in trecut. Astazi, astfel ritualuri se mai intalnesc in unele parti ale tarii. Unele femei organizeaza masa ursitoarelor la spital la fereastra camerei, sau acasa dupa ce se intorc.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro