MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Cine are dreptul de a boteza
Taina sfantului botez, ca si celelalte taine si slujbe bisericesti, le poate savarsi numai preotul, sfintit si randuit dupa toata legea (adica dupa sfintele canoane). Numai in caz de primejdie de moarte, in lipsa preotului, poate sa boteze si un crestin care n-are darul preotiei, fie barbat, fie femeie. Se cere numai ca cel care boteaza in asemenea imprejurari neobisnuite sa fie el insusi crestin adevarat, care nu se afla sub oprirea arhiereasca sau preoteasca, adica sa nu fie un ratacit de la credinta. Apoi se cere ca cel care boteaza sa scufunde sau daca nu se poate, cel putin sa stropeasca pe cel ce se boteaza cu apa, zicand aceste cuvinte sfinte, poruncite de Mantuitorul Iisus Hristos: “boteaza-se robul (sau roaba) lui Dumnezeu (cutare), in numele Tatalui, amin, si al Fiului, amin, si al Sfantului Duh, amin”.

Mai ales moasele trebuie sa stie bine acest lucru si cand li se intampla sa boteze, sa faca toate dupa randuiala, pentru ca botezul savarsit astfel sa aiba puterea trebuitoare.

Daca cel botezat, in lipsa preotului, nu moare indata dupa botez, atunci se cade sa fie adus cat mai curand la preotul locului, spre a fi si miruit, adica uns cu sfantul mir, dupa randuiala Bisericii noastre, ceea ce poate face numai arhiereul sau preotul.

Daca un copil moare nebotezat, nu poate fi inmormantat cu preot, ci fara nici o randuiala crestineasca, intr-un colt aparte a cimitirului.

Insa daca acest lucru se antampla din pricina nepasarii parintilor sau a celor care trebuie sa se ingrijeasca ca pruncul sa fie botezat la vreme, atunci vina mare cade asupra lor si trebuie indata sa se marturiseasca si sa implineasca canonul ce le va randui preotul.

Si aceasta pentru ca Hristos cheama mai intai pe copilasi sa intre in amparatia lui Dumnezeu, zicand: “Lasati pruncii sa vie la Mine si nu-i impiedecati, caci a unora ca acestora este imparatia lui Dumnezeu” (Luc. 18,16).

Sa se stie ca pruncii nascuti morti, deci fara suflet, nu pot fi nici botezati, nici ingropati cu rugaciuni crestinesti, nici pomeniti impreuna cu adormitii intru Domnul.

Preluare din Revista Ekklesia, redactor Ieromonahul Savatie Bastovoi

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro