MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Momentele slujbei Botezului
Lepadarile: Fiind de față la botez, nașii se leapădă în locul pruncului, ce se botează, de stăpînirea satanei (prin întreita lepădare și suflare către asfințit, partea unde apune soarele, deci spre locul î ntunerecului) și apoi, întorcîndu-se cu fața spre răsărit, locul luminii, făgăduiesc că cel ce se botează se unește cu Hristos și va trăi împreună cu El.

Rostirea Crezului: Dacă se botează un om vîrstnic, atunci el singur mărturisește credința, citind “Crezul” sau repetînd cuvintele “Crezului” după preot sau dascăl. Pentru un nou-nascut nasul este cel care spune Crezul.

Aprinderea lumînărilor la botez. După citirea “Crezului”, preotul îmbracă felonul (veșmîntul mare) și începe însăși taina botezului. După ce dă binecuvîntare ș sfințește apa, preotul dă nașilor lumînări aprinse și împodobite. De asemenea se aprind trei lumînări și în fața vasului cu apa pregătită pentru botez.

Rugaciuni pentru cel ce se boteaza
Punerea uleiului sfintit in apa de Botez
Ungerea viitorului botezat cu ulei sfintit
Scufundarea de trei ori in apa sfintita
Cel botezat este imbracat in haina curata

Preotul se spala pe maini si dupa alte cateva rugaciuni va unge botezatul cu Sfantul Mir- Pecetea Duhului Sfant. Mirul folosit pentru ungerea pruncului inchipuieste milostivirea lui Dumnezeu pentru om.
Dupa aceasta preotul impreuna cu nasul si cu pruncul inconjoara cristelnita si analogul, cadind si cantand de trei ori: “Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia.”
Se citeste din Apostol si dupa aceea Sfanta Evanghelie
Se spun rugaciuni pentru cel botezat

Dupa aceasta luand preotul fasa pruncului, uda amandoua capetele si stropeste fata lui, zicand: “Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”

Apoi luand un burete nou, udat in apa, preotul sterge pe prunc pe toate partile pe unde l-a miruit, zicand: ”Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, miruitu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Preotul spune rugaciunile la tunderea botezatului, il tunde in semnul c rucii, iar parul taiat va fi pus in vasul de Botez. Tunderea parului noului botezat in chipul crucii simbolizeaza lepadarea omului vechi si cresterea lui duh ovniceasca in Iisus Hristos, la o viata noua, sfanta.

In incheierea slujbei de Botez se fac ultimele rugaciuni pentru cel botezat si pentru nasii acestuia.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro