Steaua. Mersul cu steaua
Steaua sus rasare
Ca o taina mare Steaua straluceste Si lumii vesteste Si lumii vesteste Ca astazi Curata Preanevinovata Fecioara Maria Naste pe Mesia Naste pe Mesia Magii cum zarira Steaua si pornira Mergand dupa raza Pe Hristos sa-l vaza Pe Hristos sa-l vaza Si daca pornira Indata-L gasira La Dansul intrara Si se inchinara Si se inchinara Cu daruri gatite Lui Hristos menite Luand fiecare Bucurie mare Bucurie mare Care bucurie Si aici sa fie De la tinerete Pan-la batranete Pan-la batranete
Din Ajunul Craciunului pana la sfarsitul zilelor de Craciun, pana la Sfantul Vasile, pana la Boboteaza sau chiar pana la Sfantul Ion umbla pe strazi Steaua dusa de “stelari”.
Copiii in special sunt cei care poarta vestea Nasterii Domnului intr-un fel mai deosebit: asemeni Magilor care-l cautau mergand dupa Steaua Sa.
In Romania obiceiul umblatului cu Steaua este practicat in toate zonele fara deosebiri semnificative.
Stelarii, copii mai mici sau mai mari, flacai, mai rar fete si chiar adulti si batrani, poarta “Steaua” sau “Luceferii”(o stea cu coada intalnita in judetul Iasi) imbracati in costume populare sau in costume albe cu panglici multicolore, uneori avand coifuri asemeni magilor cu numele personajelor biblice.
Steaua este reprezentata fizic printr-o stea, pe schelet de lemn. Aceasta are 4-5-6-8 colturi, iar intre colturi stau intinse lanturi de hartie colorata. In centrul stelei sta o icoana de hartie cu Nasterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus. Uneori de stea se ataseaza un clopotel. In Vrancea Steaua are in loc de coada “cacei, un arc care facea ca sa fie trimisa mult inainte”(inaintea Magilor ca in textul biblic).
Odata ajunsi la casa gazdei, cei ce umblau cu Steaua cantau la poarta, la fereastra, la usa sau in casa in fata icoanei si pentru straduinta lor erau rasplatiti cu colaci, bani, mere nuci, iar in unele parti chiar cu carne de porc.
|
Stiati ca...
Obiceiul sacrificarii porcului
de Ignat este unic in lumea
crestina si isi are radacinile pe
teritoriul tarii noastre in ritualurile
vechilor daci din ziua Solstitiului
de iarna.
|
|