MESTESUGURI TRADITIONALEOlarit
Impletituri vegetale
Incondeierea oualor
Sculptura in lemn
Port popular
Broderie manuala
Obiecte de cult
  martisoare
  impletituri
  ceramica
  lemn
  port popular
  tesaturi
  masti populare
  papusi
  obiecte de cult
  oua incondeiate
  podoabe
Momentele slujbei Botezului
Lepadarile: Fiind de faþã la botez, naºii se leapãdã în locul pruncului, ce se boteazã, de stãpînirea satanei (prin întreita lepãdare ºi suflare cãtre asfinþit, partea unde apune soarele, deci spre locul î ntunerecului) ºi apoi, întorcîndu-se cu faþa spre rãsãrit, locul luminii, fãgãduiesc cã cel ce se boteazã se uneºte cu Hristos ºi va trãi împreunã cu El.

Rostirea Crezului: Dacã se boteazã un om vîrstnic, atunci el singur mãrturiseºte credinþa, citind “Crezul” sau repetînd cuvintele “Crezului” dupã preot sau dascãl. Pentru un nou-nascut nasul este cel care spune Crezul.

Aprinderea lumînãrilor la botez. Dupã citirea “Crezului”, preotul îmbracã felonul (veºmîntul mare) ºi începe însãºi taina botezului. Dupã ce dã binecuvîntare º sfinþeºte apa, preotul dã naºilor lumînãri aprinse ºi împodobite. De asemenea se aprind trei lumînãri ºi în faþa vasului cu apa pregãtitã pentru botez.

Rugaciuni pentru cel ce se boteaza
Punerea uleiului sfintit in apa de Botez
Ungerea viitorului botezat cu ulei sfintit
Scufundarea de trei ori in apa sfintita
Cel botezat este imbracat in haina curata

Preotul se spala pe maini si dupa alte cateva rugaciuni va unge botezatul cu Sfantul Mir- Pecetea Duhului Sfant. Mirul folosit pentru ungerea pruncului inchipuieste milostivirea lui Dumnezeu pentru om.
Dupa aceasta preotul impreuna cu nasul si cu pruncul inconjoara cristelnita si analogul, cadind si cantand de trei ori: “Cati in Hristos v-ati botezat, in Hristos v-ati si-mbracat. Aliluia.”
Se citeste din Apostol si dupa aceea Sfanta Evanghelie
Se spun rugaciuni pentru cel botezat

Dupa aceasta luand preotul fasa pruncului, uda amandoua capetele si stropeste fata lui, zicand: “Indreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”

Apoi luand un burete nou, udat in apa, preotul sterge pe prunc pe toate partile pe unde l-a miruit, zicand: ”Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, miruitu-te-ai, sfintitu-te-ai, spalatu-te-ai, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Preotul spune rugaciunile la tunderea botezatului, il tunde in semnul c rucii, iar parul taiat va fi pus in vasul de Botez. Tunderea parului noului botezat in chipul crucii simbolizeaza lepadarea omului vechi si cresterea lui duh ovniceasca in Iisus Hristos, la o viata noua, sfanta.

In incheierea slujbei de Botez se fac ultimele rugaciuni pentru cel botezat si pentru nasii acestuia.

Traditii de CraciunDragobeteMartisorPasteNunta la romaniObiceiuri de botez


PRIMA PAGINA   DESPRE NOI    PORTOFOLIU    CARIERA    CONTACT    LINK-URI  
� traditii.ro 2004-2017 tel. 0744 66 45 75 e-mail: contact@traditii.ro